Κυριακάτικες εκδρομές και θαλάσσια μπάνια μιας άλλης εποχής (Α΄μέρος)

  • Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Κυριακάτικες εκδρομές και θαλάσσια μπάνια ( Α' μέρος)

Γράφει η Σοφία Τριανταφύλλου

Τα πρώτα χρόνια της Καισαριανής και μέχρι πριν τον πόλεμο, οι εκδρομές γίνονταν ποδαράτο στα πέριξ. Τις Κυριακές οι οικογένειες ανηφόριζαν από νωρίς τον χωματόδρομο προς της Καλοπούλα, κι εκεί, δίπλα στο αρχαίο μοναστήρι, άπλωναν τις κουρελούδες και τα φαγώσιμά τους με το απαραίτητο κρασάκι και αναψύχονταν.
Δίπλα τους η πηγή του Κριού με το κρυστάλλινο χωνευτικό νερό , τριγύρω τους το καταπράσινο δάσος του Υμηττού με τις ανεράιδες και τα ξωτικά του και στα πόδια τους πιάτο όλη η Αθήνα της προπολεμικής εποχής.
Η φτώχια θέλει καλοπέραση! Κι αν κάποιοι ήξεραν να γλεντούν και να εκτιμούν τις μικροχαρές της ζωής, αυτοί ήταν οι μικρασιάτες που ήθελαν ν΄αφήσουν πίσω τους τις πικρές αναμνήσεις του ’22. (Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να θυμίσω ότι πριν την Κατοχή ο Υμηττός ήταν καταπράσινος. Το τέλος του πολέμου τον άφησε νεκρό τοπίο. Τα δένδρα είχαν κοπεί αφού όλη η Αθήνα είχε ζεσταθεί από την ξυλεία του και ό,τι μπορούσε να φαγωθεί είχε εξαφανιστεί: χόρτα, ζώα, πουλιά).
Τις Κυριακές της δεκαετίας του ’50, με το πρώτο λάλημα του κοκόρου η καρότσα του φορτηγού των αδελφών Πλαστήρα και Μήτσου Γκαβασιάδη που όλη την εβδομάδα «εκτελούσε μεταφοραί», γέμιζε με χαρούμενους εκδρομείς που έφερναν μαζί και τις καρέκλες τους για να μην είναι όρθιοι στη διαδρομή!

Η ίδια καρότσα πηγαινοέφερνε και τις τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Καισαριανής (Φωστήρα, Πανιώνιο, Εθνικό Αστέρα κ.α.) στα εκτός έδρας παιχνίδια τους. Ένα άλλο «εκδρομικό» φορτηγό ήταν και του Κικιδάκη που είχε στην καρότσα πάγκους για να κάθονται.
Με πούλμαν του Μανούκου, του Σοφικίτη και του Μιχαηλίδη, είχε πάει για θαλάσσια μπάνια όλη η Καισαριανή. Ραντεβού στην πλατεία ή στο παλιό τέρμα (στου Κόλλια), με τις κουλούρες (σωσίβια) ανά χείρας και τις καλαθούνες που είχαν μέσα τα τηγανισμένα από το προηγούμενο βράδυ κεφτεδάκια και τις πατατούλες. Για αιρκοντίσιον ούτε λόγος! Οι ψάθινες βεντάλιες δούλευαν στο φούλ! Όσο για αντηλιακό …η τρύπα του όζοντος δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή της και οι κυρίες της εποχής απέφευγαν τον ήλιο μόνο για αισθητικούς λόγους.


(η συνέχεια αύριο….)

Επιστροφή σε : ΝΕΑ