Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές...  εκδηλώσεις για τον Κλήδονα στις γειτονιές της Αθήνας

Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές... εκδηλώσεις για τον Κλήδονα στις γειτονιές της Αθήνας

  • Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

 

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής αναβιώνουν το έθιμο του Κλήδονα (Οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού) στον Δήμο ΚαισαριανήςΗ αναβίωση και αναπαράσταση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί:

Σάββατο 23 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. στο πηγάδι (Ηρώων Πολυτεχνείου – Βρυούλων – Κλαζομενών) για το αμίλητο νερό, θα επακολουθήσει πατινάδα μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Κλαζομενών – Εθνικής Αντιστάσεως στην πλατεία Παναγιώτη Μακρή και από εκεί μέσω των οδών Εθνικής Αντιστάσεως – Πανιωνίου – Ηρώων Σκοπευτηρίου στο μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης «Να ρίξουμε τα ριζικάρια μας στον Κλήδονα με χάρη».

 Κυριακή 24 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης

''Θα ανοίξουμε τον κλήδονα με τ΄ Αι Γιαννιού τη χάρη'', το δρώμενο θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα του Μικρασιατικού Συλλόγου.

''Ελάτε τα μαγιάτικα στεφάνια μας να κάψουμε και πάλι''. Να πηδήξουμε τις φωτιές, και αφού παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου, θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική από παραδοσιακό συγκρότημα.

 Η συμμετοχή είναι ελεύθερη

Τα Διοικητικά Συμβούλια

 ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»

 

 

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 στις 20.00  στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην Κομπαρσίτα (Δεκελείας & Γρ. Ξενοπούλου, απέναντι από την κεντρική είσοδο του ¶λσους Νέας Φιλαδέλφειας). Η εκδήλωση περιλαμβάνει αναβίωση του εθίμου με την συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας Ονειρωδοίκαι του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας και γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα και την συμμετοχή του χορευτικού του Δήμου μας. Στον χώρο της γιορτής θα συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας για τις δομές αλληλεγγύης του Δήμου.
 

 

 

Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα με αμίλητο νερό, ριζικάρια, φωτιές και παραδοσιακούς χορούς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Κουμπάκη στη Νίκαια, με διοργανωτές τα ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και τον Σύλλογο Εργαζομένων, καθώς και στις 8:30 το απόγευμα στο Πάρκο Μπιχάκη (παραπλεύρως των γραμμών τρένου δίπλα στο ΚΤΕΟ) στον ¶γιο Ιωάννη Ρέντη με διοργανωτή την ομάδα Facebook Are you Renti?

Πιο συγκεκριμένα, στην πλατεία Κουμπάκη, τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στο πλαίσιο δράσεων ενεργητικής συμμετοχής τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, θα αναπαραστήσουν το έθιμο του αμίλητου νερού με τη στάμνα, τα ριζικάρια, και τις φωτιές, ενώ στη συνέχεια τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσσίων, του Συλλόγου Κρητών Νίκαιας – Ρέντη – Κορυδαλλού, και της Ένωσης Δαρδανελλιωτών Νίκαιας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς ολοκληρώνοντας τη βραδιά.

Στο πάρκο Μπιχάκη, στον ¶γιο Ιωάννη Ρέντη, το πρόγραμμα της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα περιλαμβάνει φωτιές και χορευτική παρουσίαση από το τμήμα παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Ο Κλήδονας είναι ένα πανελλήνιο λαϊκό έθιμο το οποίο τελείται κατά τη γενέσιο εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τις άγαμες κοπέλες να μαντεύουν το όνομα του μελλοντικού τους συζύγου μέσω του αμίλητου νερού και με τον κόσμο να ανάβει και να πηδά φωτιές.

 

 

 

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου)| 20:00
'Εορτασμός του Κλήδονα': Αναπαράσταση του εθίμου
Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και το σχήμα του Ιουλιανού Κοττάκη Παραδοσιακά Τσαμπουνοτούμπακα
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, την 1η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων, την επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Παιδικού Σταθμού δήμου Αθηναίων, το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ψυρρή Η Παλιά πόλη

Πλατεία Κυψέλης 20:00
Αναπαράσταση του εθίμου από την Ομάδα Ελληνικής Παράδοσης και Πολιτισμού Απόλλωνας με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών της Λέσχης Φιλίας, οδού Κίου Κυψέλης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 120ου Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από τους Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη και τους συνεργάτες τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 6η Δημοτική Κοινότητα δήμου Αθηναίων.φέτος, μικροί και μεγάλοι καλούνται να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του Κλήδονα το Σάββατο 23 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) και την πλατεία Κυψέλης.

 

 

 

 

Επιστροφή σε : ΝΕΑ