ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • Τετάρτη 31 Μαίου 2017

Ένα ταξίδι στο σχολείο του περασμένου αιώνα αρχίζει!

Μπαίνοντας στο μικρό (αλλά με πολλά εκθέματα) μουσείο, ένιωσα συγκίνηση και νοσταλγία. Δεξιά μου η έδρα του δασκάλου με το μικρό γραφείο κι αριστερά μου οι βιτρίνες γεμάτες με ότι χρησιμοποιούσε ένας μαθητής πολλά-πολλά χρόνια πριν, ξύστρες, σβήστρες, σχολικές ποδιές από τις αρχές του αιώνα ως και τη δεκατία του '80 (όπου καταργήθηκαν), φυτολόγια, απουσιολόγια, μαθητολόγια αλλά κι ένα κιτρινισμένο λεύκωμα ανοιγμένο στη σελίδα της ερώτησης "τι εστί έρως" (...ερώτηση που απ΄ ότι φαίνεται απασχολούσε τις μαθήτριες δεκαετίες πριν και μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί).

Οι μεγάλοι θα συγκινηθούν βλέποντας τα παλιά αλφαβητάρια, τα ξύλινα θρανία και το μισοσκουριασμένο κουδούνι κι οι μικροί θ' απορήσουν βλέποντας τη βέργα (που δυστυχώς κάποτε υπήρξε απαραίτητο εξάρτημα του δασκάλου και ευτυχώς σήμερα αποτελεί μόνο μουσειακό έκθεμα).


Τρία κουδουνίσματα, τρία ταξίδια στον χρόνο και στον χώρο. Με το πρώτο χτύπημα ο κύριος Κουδούνης μας μεταφέρει 100 χρόνια πριν.

Η Αγγελική, η κούκλα-μαθήτρια του παρελθόντος, ζωντανεύει και καλεί τους μικρούς επισκέπτες να ζήσουν μαζί της μια καθημερινή ημέρα ενός παιδιού της εποχής της.

Ο κύριος Κουδούνης στο δεύτερο χτύπημα μας επαναφέρει στο παρόν όπου παιδιά και παιχνίδι γίνονται ένα.

Με το τρίτο και τελευταίο χτύπημα ο κύριος Κουδούνης μας ταξιδεύει στο μέλλον με το ερώτημα «ποια αντικείμενα του σημερινού σχολείου θα απογειωθούν με το μαγικό αερόστατο στο μουσείο του Μέλλοντος;».

 

 

 

Το Μουσείο της Παιδείας ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 1993 και ανήκει στα 15 πανεπιστημιακά μουσεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2004 το Μουσείο έχει μια μόνιμη έκθεση με θέμα την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Από το 2013 λειτουργεί καθημερινά απευθυνόμενο σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που εκπονούνται παράλληλα με την έκθεση.

τηλ.: 2107277564 – 6948172382

Επιστροφή σε : ΝΕΑ