Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ...δημιουργεί παράδεισους!

Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ...δημιουργεί παράδεισους!

  • Τετάρτη 3 Μαίου 2017

Πόσοι από εμάς έχουν περπατήσει στα μοσχοβολιστά μονοπάτια του Βοτανικού Κήπου του Αισθητικού Δάσους της Καισαριανής;                  Σίγουρα πολλοί.

Πόσοι από εμάς έχουν αναρωτηθεί πως βρέθηκαν εκεί όλα αυτά τα αρωματικά φυτά και τα δένδρα με τις ξύλινες ταμπελίτσες;                         Μάλλον λίγοι.


Η  επισκέφθηκε τη Φιλοδασική, και μίλησε με τους ανθρώπους που φροντίζουν για όλα αυτά.


Μαζί μας σήμερα, ο κ. Ν. Μ. Πάγκας (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ, Δρ Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΕΜΠ και υπεύθυνος Κλιμακίου),  ο οποίος θα μας ενημερώσει για το Νέο Φυτώριο του Βοτανικού Κήπου, το οποίο σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.

 

Ο.Κ. _Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τη Φιλοδασική

Ν.Π. _ Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ιδρύθηκε το 1899 στην Αθήνα με σκοπό την αναδάσωση χέρσων εκτάσεων, την ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το 1945, μια Μεγάλη Ελληνίδα, η Καίτη Αργυροπούλου, αντικρίζοντας τον αποψιλωμένο Υμηττό (ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου τροφοδοτούσε τους κατοίκους όλης της Αθήνας με ξυλεία), αποφάσισε την αναδάσωση της περιοχής με επίκεντρο την ερειπωμένη Βυζαντινή Μονή της Καισαριανής.

Στην περιοχή φυτεύονται πάνω από τρία εκατομμύρια δένδρα σε μια έκταση 6.000 περίπου στρεμμάτων. Λατομεία καλύφθηκαν και δενδροφυτεύθηκαν, δασικοί δρόμοι διανοίχτηκαν, πλατείες και χώροι ανάπαυσης και αναψυχής διαμορφώθηκαν και τα κοπάδια αιγοπροβάτων απομακρύνθηκαν. Ξαναφυτεύεται επίσης ο Ιστορικός Ελαιώνας  και δημιουργείται ένας μικρός Βοτανικός Κήπος.


Ο.Κ. _Ποιός είναι ο σκοπός του Βοτανικού Κήπου;


Ν.Π. _Ο Βοτανικός Κήπος άρχισε να δημιουργείται το 1947 σε προσφερόμενο χώρο παραπλεύρως της Μονής, όπου αρχικά είχαν συγκεντρωθεί 200 είδη φυτών, αριθμός που διατηρήθηκε σταθερός τις δεκαετίες που πέρασαν. Ο σκοπός του είναι κυρίως εκπαιδευτικός. Εδώ θα δείτε είδη της άγριας χλωρίδας της Ελλάδας και γνωρίζοντάς τα από κοντά, βοηθούμαστε να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία που έχουν τα φυτά και τα δάση για τη ζωή μας και να αντιμετωπίσουμε με περισσότερο σεβασμό το φυσικό μας περιβάλλον.


Περπατώντας  φτάνουμε στην είσοδο του Νέου Φυτώριου του Βοτανικού Κήπου. Η πόρτα ανοίγει και βρισκόμαστε σ΄ έναν επίγειο Παράδεισο! Λιμνούλες με νούφαρα και διάφορα υδρόβια φυτά, περιτριγυρίζονται από αρωματικά βότανα και υπέροχες ίριδες που προσελκύουν δεκάδες πεταλούδες. Πόσα χρόνια άραγε να έκαναν οι άνθρωποι της Φιλοδασικής για να δημιουργήσουν αυτόν τον μαγευτικό κήπο;


Ν.Π._Ένα χρόνο, μου λέει ο κ. Πάγκας, ...ένα χρόνο χρειαστήκαμε για να τον φτιάξουμε κι αυτό οφείλεται στο πλούσιο έδαφος του συγκεκριμένου σημείου, που είχε καλυφθεί με πεσμένα φύλλα δένδρων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου και τη βοήθεια της φύσης, έγιναν ένα πλούσιο κομπόστ!

Ποιοι θα είναι άραγε οι τυχεροί που θα τον απολαμβάνουν; σκέφτομαι, …κι ο κ. Πάγκας (σαν να διαβάζει τη σκέψη μου),  απαντάει:

Ν.Π. _ Το Νέο Φυτώριο του Βοτανικού Κήπου φτιάχτηκε με αγάπη, πολύ κόπο και μεράκι από τη Φιλοδασική. Μόλις τελειοποιηθεί, η πόρτα του θα είναι ανοιχτή στο κοινό και κυρίως στα σχολεία που θα θελήσουν να το επισκεφθούν

 

 

Επιστροφή σε : ΝΕΑ