Χρυσάνθεμα ή ''Αγιοδημητριάτικα

Χρυσάνθεμα ή ''Αγιοδημητριάτικα"

  • Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Τα χρυσάνθεμα, που στην χώρα μας ανθίζουν γύρω στα μισά του φθινόπωρου, είναι γνωστά και με την λαική ονομασία ''Αγιοδημητριάτικα'', γιατί την ημέρα της γιορτής του ¶γιου Δημήτριου γεμίζουν ανθοπωλεία και βάζα με χρώμα και άρωμα.

Η πλούσια ανθοφορία και το χαμηλό κόστος του, το έχουν κάνει αγαπητό όσο και προσιτό στον καθένα. Ο πρόγονος του χρυσάνθεμου είναι άγνωστος. Κατάγεται από την Κίνα αλλά είναι ίσως το ευρύτερα καλλιεργημένο φυτο σε πολλές χώρες. Στην Ιαπωνία μάλιστα θεωρείται σαν εθνικό φυτο.

Τα χρυσάνθεμα, λοιπόν, έρχονται να ομορφύνουν το χώρο και να φτιάξουν τη διάθεσή σας μέσα από μια αποθέωση χρωμάτων είτε σε γλάστρα, είτε σε βάζο !Φέρτε τα τώρα στο σπίτι σας και βάλτε χρώμα παντού!

 

Στην Κύπρο τα λένε και ''Οκτωβρούδες'' καθώς μια λαϊκή παράδοση λέει, ότι: 

"Ο Οκτώβρης περιπλανιόταν στη γη και μοιρολογούσε για τα χαμένα λουλούδια και για τα φύλλα των δένδρων που πέφτανε στη γη, καθώς και για τις ζεστές ημέρες που χάνονταν, και για τα σύννεφα που μαζεύονταν στον ουρανό. Τα χρυσάνθεμα τότε παρακάλεσαν το Θεό να κάμει καλοσύνες για αυτά, και να τα αφήσει ν'ανθίσουν όλον τον Οκτώβρη. Τ'άκουσε ο Θεός και τ'άφησε κοντά του, για αυτό από τότε τα ονομάζουμε ''Οκτωβρούδες''.

Ποια να διαλέξω;
Αγοράζετε χρυσάνθεμα με καθαρά και υγιή φύλλα και, φυσικά, αποφύγετε να αγοράσετε εκείνα που έχουν έστω και ίχνη κιτρινίσματος στα χαμηλά φύλλα. Επίσης, διαλέγετε φυτά με αρκετά μπουμπούκια, όμως προσέξτε: Θα πρέπει να διακρίνετε το χρώμα τους, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρουν να ανοίξουν, ειδικά μέσα στο σπίτι.
Όλα τα χρυσάνθεμα –για να μην καούν τα πέταλα– συντηρούνται σωστά σε ημισκιά και καλύτερα σε μέρος απάνεμο και προστατευμένο από το κρύο, ειδικά αν πρόκειται για χαμηλά φυτά. Σε περιπτώσεις δυνατού αέρα ή ξαφνικής χαμηλής θερμοκρασίας, προστατέψετε τα –κυρίως τις ευαίσθητες χαμηλές ποικιλίες– τοποθετώντας τα σε προφυλαγμένες γωνιές και καλύπτοντας τη βάση τους με ξερά φύλλα ή άχυρα.

Μόλις αρχίσουν τα κρύα είναι προτιμότερο να μεταφέρετε τα ανθισμένα φυτά σας σε εσωτερικό περιβάλλον, αλλά καλύτερα χωρίς θέρμανση. Κατάλληλα μέρη για την περίπτωση είναι η είσοδος ή έστω σε ένα δωμάτιο, με τον απαραίτητο όμως φωτισμό. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να αφήνετε τα χρυσάνθεμα σε θερμαινόμενες θέσεις, ιδιαίτερα όταν έχουν μεταφερθεί πρόσφατα από κρύο εξωτερικό περιβάλλον. Την άνοιξη και το καλοκαίρι χρειάζονται ηλιόλουστες ή πολύ φωτεινές θέσεις.
Μπορείτε να τα ποτίζετε κανονικά, αλλά χωρίς να βρέχετε τα φύλλα τους. Θυμηθείτε ότι το χώμα τους δεν πρέπει να ξεραίνεται εντελώς, αλλά ούτε και να παραμένει υπερβολικά υγρό. Σε γενικές γραμμές τους ζεστούς μήνες τα χρυσάνθεμα δεν απαιτούν συχνές προσφορές νερού. Όταν όμως σχηματιστούν τα μπουμπούκια, θέλουν πιο τακτικό πότισμα.

 

 

Επιστροφή σε : ΝΕΑ