Το νταμάρι του ΜΑΜΑΗ στην Καισαριανή

Το νταμάρι του ΜΑΜΑΗ στην Καισαριανή

  • Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Γράφει ο Νίκος Α. Σάμιος:

 

Το νταμάρι
Το έτος 1972 περίπου, από το νεκροταφείο μερικά απογεύματα, όταν ο Ήλιος έγερνε, άκουγες ήχους αναστατωμένους, δυνατούς, προερχόμενους από το νταμάρι του Μαμάη. Φωνές έντονες, επιφυλακή, συναγερμός και μετά από λίγο έσκαγαν τα φουρνέλα και τα βράχια ξεκολλούσαν από το βουνό, πέφτοντας με χαρακτηριστικό ήχο. Την άλλη μέρα το πρωί οι σπαστήρες του λατομείου δούλευαν και έδιναν την πέτρα, το χαλίκι, το γαρμπίλι και την άμμο. Στη συνέχεια τα φορτηγά και τα κάρα, μετέφεραν το υλικό με το οποίο έχτιζε τα σπίτια του ο κόσμος.


Λίγο μετά, με κυβερνητική απόφαση, σταμάτησε η λειτουργία όλων των νταμαριών στο λεκανοπέδιο, για να μη γίνονται οι πληγές των βουνών πιο βαθιές. Το απότομο σταμάτημα ήταν μια πράξη βεβιασμένη γιατί αργότερα οι Δήμοι θα αξιοποιούσαν αυτούς τους χώρους για στάδια και πολιτιστικά κέντρα και έπρεπε, για τη διαμόρφωσή τους να φέρουν σφυριά και να σπάσουν τα ακανόνιστα απομεινάρια των νταμαριών και με επιπλέον δαπάνη, ενώ θα μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία τους για λίγο ακόμη χρόνο, ώσπου να σχηματιστεί ένα ελεύθερο πεδίο καταλλήλως σχεδιασμένο για το χτίσιμο αργότερα κτισμάτων χωρίς πρόσθετες διαμορφώσεις.


Το νταμάρι του Μαμάη στην Καισαριανή μετά την εγκατάλειψη του χώρου, χρησιμοποιήθηκε για χώρο εκμάθησης οδηγών αυτοκινήτων με διαδρόμους στροφών (σαλίγκαρο) και όπισθεν. Αργότερα υψώθηκε το κλειστό γυμναστηρίου μπάσκετ, το γήπεδο ποδοσφαίρου κ.τ.λ.

Παραθέτω 3 εικόνες για ανάμνηση και γνώση. 

Επιστροφή σε : ΝΕΑ