Οι προτάσεις του δήμαρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου για τον Υμηττό για το πρόγραμμα του ΣΠΑΥ

Οι προτάσεις του δήμαρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου για τον Υμηττό για το πρόγραμμα του ΣΠΑΥ

  • Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΠΑΥ από τον νέο του πρόεδρο κ. Κωνσταντάτο και παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, πλήθος Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και άλλων πολιτειακών παραγόντων καθώς και των δημάρχων των δήμων του ΣΠΑΥ, ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος στην ομιλία του, τόνισε πως Υμηττός-ίσον-Καισαριανή.

Η πόλη και το βουνό αποτελούν μια αδιάρρηκτη ενότητα, μια ισχυρή σχέση από τα βάθη του χρόνου, με το βουνό να εισέρχεται στη πόλη και την πόλη στο βουνό. Η Καισαριανή είναι η πύλη για τον Υμηττό αφού εκεί βρίσκεται το πλέον προσβάσιμο τμήμα του όπως και οι περισσότεροι και σημαντικότεροι ιστορικοί και περιβαλλοντικοί προορισμοί (μοναστήρι Αη-Γιάννη, μονή Καισαριανής, μονή Αστερίου, περιβαλλοντικό κέντρο Καισαριανής, Καλοπούλα κ.α.).

Ο κ. Βοσκόπουλος ανέφερε ότι ο Υμηττός δεν είναι αστικό πάρκο, είναι και πρέπει να παραμείνει βουνό και ως τέτοιο να το χαίρεται η πόλη και όλοι οι επισκέπτες.

Ο δήμαρχος μνημόνευσε την ομάδα δασοπροστασίας Καισαριανής και την περιπατητική ομάδα Υμηττού (Π.Ο.Υ.) που θα είναι άλλωστε εταίρος στην τριμερή προγραμματική σύμβαση με τον ΣΠΑΥ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία του μονοπατιού με Ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

Οι προτάσεις του Δήμαρχου προς τον ΣΠΑΥ, που αποτελούν πρωταρχική μέριμνα της δημοτικής αρχής, είναι:

1. Αξιοποίηση του parking στο στάδιο Κρητικόπουλος σε συνδυασμό με γραμμή ηλεκτρικού λεωφορείου από τον Ευαγγελισμό ως την Καλοπούλα με στόχο να περιορισθεί η χρήση αυτοκινήτου στο βουνό.
2. Ανακαίνιση και παρεμβάσεις στο πάρκο Αη-Γιάννη (Ξύλινα) ως πύλη προς τον Υμηττό. Δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικών δράσεων στο πάρκο.
3. Μελέτη διαχείρισης βουνού (σε συνέχεια του γενικού χωρικού σχεδίου στη πόλη) ώστε να μελετηθεί τι μπορεί αλλά κυρίως τι απαγορεύεται να γίνεται στο βουνό (εδώ αναφέρθηκε στην ασύδοτη παράνομη δράση που αφορά σε αγώνες με μηχανές που καταστρέφουν τα μονοπάτια).
4. Απόδοση στο δήμο και του δεύτερου οικίσκου (στάβλοι) δίπλα στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο μοναστήρι Καισαριανής.
5. Συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (δασολογική, γεωπονική σχολή)
6. Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και βοήθεια στην εκπαίδευση της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας. Αποκατάσταση βλαβών και service οχημάτων.
7. Προμήθεια τεχνολογικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία του βουνού όπως θερμικές κάμερες κ.α.
8. Χρηματοδότηση μελέτης συστήματος για επίσκεψη στο βουνό ΑΜΕΑ χωρίς υποβοήθηση. Η δημοτική αρχή της Καισαριανής ήδη ερευνά το ζήτημα αυτό.
9. Ανακαίνιση του αναψυκτηρίου της Καλοπούλας.
10. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη μονή Καισαριανής σε συνδυασμό με αντίστοιχες στο σκοπευτήριο. Συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής και αστικό κάμπινγκ.

Οι προτάσεις που απηύθηνε ο δήμαρχος Καισαριανής στον πρόεδρο του ΣΠΑΥ καθώς και στους υπουργούς έτυχαν ιδιαίτερα θετικής υποδοχής.

.

Επιστροφή σε : ΝΕΑ