Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης για την αναγέννηση του Υμηττού

Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης για την αναγέννηση του Υμηττού

  • Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής προστασίας και Τουρισμού Μάνος Κιτσέλλης παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του σχεδίου ''11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας'' από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)

 

(Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε το video με την τοποθέτηση του Δημάρχου Καισαριανής)

Στην συνάντηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του Υμηττού για την Αναβάθμιση του.

Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμβάλλει

1. στη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στον Υμηττό,                                                                                                            

2. στην εθνική και ευρωπαική πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύο

3. στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.

(Ο Δήμαρχος Καισαριανής με τον τον Προέδρο του ΣΠΑΥ & Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο)

 

Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών

1. θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων
2. θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο
3. θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων.

Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Τα οφέλη για την Αττική και τους πολίτες είναι πολλά, εξήγησε ο Υπουργός, καθώς: αναδεικνύεται ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού του περιβάλλοντός του ως αξία καθαυτή, διευκολύνεται η επισκεψιμότητά του, καθώς ''θα έρθει'' ο Υμηττός πιο κοντά στους κατοίκους των γύρω περιοχών και έτσι θα καταστεί πιο ανοικτός και φιλόξενος, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των όμορων δήμων και όλης της Αττικής να περπατήσουν και να αθληθούν κοντά στη φύση, προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά και αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι όλα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα γίνουν με την απαραίτητη προσοχή, καθώς το ζητούμενο είναι να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε αστικό πάρκο, γι’ αυτό και οδηγός δράσης του ΥΠΕΝ θα είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από τον ΣΠΑΥ.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα συνυπογράψουν με το ΥΠΕΝ το Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού, είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο ''Περιπατητική Ομάδα Υμηττού'' (Π.Ο.Υ.), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μαίναλον, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Δίκτυο CIVINET και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

.

(Τα ιδρυτικά μέλη της Π.Ο.Υ. Γιάννης Λαγός εμπνευστής και δημιουργός του Menalon Trail, Θεοδοσόπουλος Δημήτρης ,Αγρονόμος -ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ & Μάνος Κιτσέλληςο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασία και Τουρισμού)

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου:

''Η Καισαριανή ταυτίζεται με τον Υμηττό. Η Καισαριανή είναι ο Υμηττός. Έχω μεγαλώσει εκεί και σήμερα που ασχολούμαι με την Πολιτική Προστασία, κρίνω ότι όλοι η Δήμοι που ακουμπάμε στον Υμηττό –και η Καισαριανή κυρίως- είναι περιοχές υψηλής τρωτότητας και υψηλού κινδύνου, κυρίως από τις πυρκαγιές. Πριν από 35 χρόνια περίπου, κάναμε την πρώτη ομάδα Εθελοντικής Προστασίας και πριν από 10 χρόνια ο σημερινός αντιδήμαρχος Μάνος Κιτσέλλης που θα συνάψει τις προγραμματικές του υπουργείου και του ΣΠΑΥ , δημιούργησε την Π.Ο.Υ. (Περιπατητική Ομάδα Υμηττού) και συνδυάζοντας κάποια πράγματα που άκουσα πριν, ότι αυτό το μοντέλο της μορφής που έχει το βουνό, το καθαρά μικροαστικό μοντέλο , που για να πάμε στον Υμηττό παίρνουμε το αυτοκίνητο την Καισαριανή την πλήττει ιδιαιτέρως. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε συνθήκες βιωσιμότητας του βουνού. Να σταματήσουμε να πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο, να επιδοτηθούμε και να βάλουμε ηλεκτρικά λεωφορεία, έτσι ώστε να μπορούμε να ανέβουμε στο βουνού από τις παρυφές προς τα πάνω με αυτό τον τρόπο και να μην έχει ο Υμηττός τα Σαββατοκύριακα την εικόνα της Ομόνοιας . Υπάρχει απίστευτη κίνηση τα Σαββατοκύριακα, τόσο οχληρή που σε αποτρέπει να ανέβεις το βουνό.
Αφού λοιπόν ζητάμε να προστατέψουμε τον Υμηττό, πρέπει να δούμε και το πώς. Τα περισσότερα ειπώθηκαν από τους προηγούμενους Συνομιλητές. Θα προσθέσω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μια διαχειριστική μελέτη του βουνού, ειδικά στα προσβάσιμα κομμάτια. Δυστυχώς υπάρχουν ομάδες που κάνουν μότο κρος και ανοίγουν χαντάκια 50 εκατοστών στο έδαφος καταστρέφοντας τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια. Πως θα φτιάξει δίκτυο μονοπατιών ο ΣΠΑΥ όταν η ανεξέλεγκτη χρήση τα καταστρέφει; Είναι επιβεβλημένο να οριστούν οι διαδρομές και η χρήση τους. Εμείς βλέπουμε το Υμηττό ως ένα γιγαντιαίο περιβαλλοντικό πάρκο που αφορά όλο το λεκανοπέδιο.
Πρέπει να βάλουμε επίσης στο τραπέζι τη σχέση του Υμηττού με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με τους δασολόγους και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Ένας από τους δικούς μας πρωταρχικούς ρόλους για την ιστορική μας πόλη, είναι η ανάδειξη της Καισαριανής σε ένα μεγάλο κέντρο πολιτισμού, άρα και περιβάλλοντος. Ήδη εκπονούνται οι μελέτες και είναι σε οριστική φάση οριστικών μελετών η ανάδειξη του σκοπευτηρίου που είναι στις αρχές του Υμηττού. Το σκοπευτήριο Καισαριανής έχει έκταση 465 στρέμματα και επικοινωνεί με τις δασικές εκτάσεις άμεσα ως Β’ ζώνη με τον Υμηττό. Είναι από τους βασικούς μας στόχους και θα δώσουμε μεγάλη σημασία στη σχέση του με το ΣΠΑΥ.
Έχουμε πάρα πολλές ιδέες ακόμα και προς την κατεύθυνση του οικοτουρισμού, έχουμε μιλήσει ήδη με όμορους δήμους αλλά και με τον κο Μπακογιάννη, για να δούμε τον Υμηττό όχι ως αστικό πάρκο ούτε καν ως περιαστικό πράσινο αλλά ως ένα βουνό ελεύθερο
Θα είμαστε λοιπόν σε συστηματική επαφή με τον ΣΠΑΥ ώστε να βάλουμε σε τάξη ένα πλαίσιο προτάσεων και αλληλοσυμπληρώσεων ώστε να κάνουμε το βέλτιστο για τον Υμηττό και τους δήμους που βρίσκονται στους πρόποδες του''
 

Επιστροφή σε : ΝΕΑ